Instagram: @finahem
Mejl: info@unikau.setisdag 10 februari 2015

Vägen till ett nyckelfärdigt hus DEL 1

Merete med familj bor i Norge.
Hon och hennes familj likt många andra hade drömmar om att bygga sig ett eget hus. Urvalet bland hus är stort men i slutändan föll det på ett svenskt hus - Rörvikshus

Vägen till val av husleverantör och kontraktsskrivningen 
Här är Meretes berättelse:
"Efter två år i ett nytt stort hus, bestämde vi oss för att bygga ett nytt hus igen men denna gång i ett plan. Vi önskade oss ett mindre och mer praktiskt hus. Vi trivdes inte med det större av flera anledningar. 
Jakten på en ny tomt startade 2013 och innan jag visste ordet av så hade vi via en bostadsutvecklare bokat en stor hörn tomt. 


Dessutom fick vi vatten, väg, avlopp, ström & telefonledning fram till tomtgräns. Helt perfekt. 
Tomten var på 776 kvm och låg på ett område som var en stor åker bredvid en stor gammal gård. Norr om oss så skulle man bygga fem parhus. 


Efter ansökan till kommunen fick vi expandera BYA (bebyggd areal) från 20% till 25%. För oss innebar det ett hus på 158 kvm + enkelt garage. 

Nu skulle vi hitta ett nyckelfärdigt hus, på ett plan och som inte fick vara större än just 158 kvm. 

Vi ville få allt inkluderat i ett pris. Vi ville ha en barn/ungdomsavdelning med 3 sovrum, ett litet 
badrum med dusch och ett tv-rum. Vi vuxna ville ha en egen avdelning med sovrum, badrum och 
walkincloset. Huset skulle vara rymligt och ha hög takhöjd. 
Vatten borrad värme i alla golv knytet till luft till vatten varmluftspump i en sektion samt en eldstad. 
Vi kunde inte bygga i modern stil då byggnadsplanen krävde gavelförsedda tak. Så huset i sig självt blev ju redan lätt bestämt. 
Det var inget upptåg av hus som passade vårt bygglov. Det ligger många skyddade hus omkring oss så det förstådde vi mycket väl."
Prisuppgifter
"Vi fick prisuppgifter från 15 stycken olika husleverantörer. Och de svenska husproducenterna var de jag fastnade för. Det var stor skillnad på vad de kunde leverera till skillnad mot vad många norska husleverantörer gör. 
Och priset skiljde sig också. 
15 husleverantörer blev väldigt fort bara 3, de flesta gav oss pris som inte passade vår budget eller så kunde de inte leverera det vi önskade. 
Vi upplevde också att en husleverantör inte ville utarbeta en prisbild, trots att vi skrivit på att vi ville köpa hus av dem. Märkligt, men jag fick som svar att det kostade för mycket att utföra arbetet. 
Vår önskan var en fast prisbild och att fler tillägg inte skulle tillkomma. 
Önskemålen var för många för att de skulle inkludera i priset för ett nyckelfärdigt hus. Därför gick vi vidare. 
Våra krav irriterade många husleverantörer till att börja med. Vi ville ha kök, badrum, värme m m inkl i fast pris så att vi inte skulle spräcka vår budget vilket vi gjorde 2011 när vi byggde vårt tvåvåningshus. Då höjdes utgifterna med 400.000 pga kök, plattor, bad, bygglånsräntor och förarbetet. 
Vår erfarenhet är att de flesta husleverantörer säger sig leverera nyckelfärdiga hus. Sen står det att kök för 45 eller 60.000 är inkluderat i priset. Vilket kök får man tag i idag för 60.000? Bara vitvarorna kostar ju det. Men har man inte byggt hus tidigare är det lätt att falla i dessa "fällor". Det är förödande om man inte har de extra 100.000 som kanske krävs för att få ett  ok kök. 

Eller så kanske du inte vet att tex elektrikern inte är inkluderat i budgeten. Kom ihåg att bara en spot i taket kan gå på 1500 kronor. 
Kom ihåg att spot är extra tillval hos de flesta leverantörer. 
Vi fick en tillkommande utgift på 100.000 kr för det elektroniska när vi byggde huset 2011. 
Den här gången skulle vi inte få sådana tillägg, därav inga spots. 

Valet stod tillslut mellan Rörvikshus AB i Sverige och en lokal byggmästare med arkitektritade hus. 
Rörvikshus AB hade inte tidigare levererat hus till varse Norge eller privatpersoner tidigare. Vi skulle isåfall bli dem första."

Leveranser från norsk eller svensk husleverantör/byggmästare
"Två helt olika leverantörer med olika leveranser. Kvalitet, byggmått och vad som var inkluderat i paketpriset var väldigt olika hos dessa leverantörer. Medanns Rörvikshus erbjöd oss att importera byggsatsen själv, kunde den norska byggherren bygga huset planka för planka på plats. Rörvikshus skulle då leverera väggposter och på så sätt ett tätt hus på kortare tid och färdigt hus inom 3 månader. De skulle ge oss hög standard och allt inkluderat i priset: det ingick tom tvättmaskin, torktumlare osv.. Ja ALLT ingick i priset. 
Vi fick välja tapeter (inom ett visst urval) till alla rum, golv till bad & tvättrum, parkett till övriga golv. Det var bara belysningen vi skulle få stå för själva. Nästan för bra för att vara sant. 
Den norska leverantören kunde inte matcha verken pris, kvalitet eller husets innehåll. Och inte heller leveranstid, det skulle ha tagit 6 månader + att för att få samma kvalitet och urval hade vi fått betala 400.000 mer. Han ville ha 40.000 extra för kök och ytterligare tillägg för badrum. Innerväggarna skulle bestå av gipsväggar utan isolering samt dörrar, lister och tak i furu. 
Valet blev enkelt. 
Det blev Rörvikshus. "För att vara på säkra på att huset skulle monteras på bästa möjliga sätt valde vi också en svensk byggherre som tidigare samarbetat med Rörvikshus. Det visade sig att det var en väldigt bra lösning. Han kom från Karlstad i Sverige och vi valde att innan åka till Sverige flera gånger för att se deras tidigare projekt. 
  2011 fick vi erfarenhet av vad byggare från Litauen &Polen kunde innebära för svårigheter rent språkmässigt. De var snabba de också men det är inte detsamma som med en svensk eller norsk byggare. Vi är väldigt nöjda med vårt svenska val."

Husleverans & bygg
"Tomtarbetet blev en utmaning. Kommunens tomtkarta stämde inte med verkligheten. Därmed blev huset placerat 50 cm lägre i terrängen än planlagt. För att inte försvåra byggarbetet fick vi lov att ansöka om att höja tomten 10 cm. 
Två veckor innan jul, 5 månader försenat i förhållande till utlovat kom första leveransen av huset. 
Vi blev lovade ett färdigbyggt hus på utsidan på två veckor. Alla väggelement och takstolar kom snabbt på plats, det var kallt & kom snö om vartannat. 
Det tog bara några dagar så stod huset där. 

Trots att en trailer från Litauen körde av vägen med takstolarna våra. Det skapade lite spänning. Och vi var väldigt osäkra på om lasten var oskadd. Litauerna hade kört på våra vintervägar med blanka däck. 
När allt material var på plats, blev duken lagd, läktet upp och spånplattor  och takpapp på. Slingor och läkt och sen takpannor. Efter två veckor var huset tätt och våra svenska hantverkare tog julledigt till vecka 2 i januari, som planerat. Vissa dagar jobbade de från tidigt på morgonen till sena kvällar. Vi blev imponerade. 
Medanns de jobbade ute med att täta huset tog jag och torkade av alla fönster som kom färdigmonterade i väggmodulerna. Bäst att få bort all snö och fukt innan de tog julledigt. 
Man satte också upp en tork för att få allt material som blivit fuktigt torrt. 
  Leveransen som kom från Sverige blev tillklart genom egna organ. Räkningen måste betalas för att bilen skulle få köra över gränsen. Några dagar stod det på min kreativitet hur fort räkningen skulle betalas. Alla med bygglån vet att det inte är lätt som en plätt. Men det ordnade sig. 
  Tillbaka i Januari så blev utvändiga småsaker färdigställda. När det gäller taket och takkonstruktionen så fastsatte vi dubbelt tak. Många undrar nog varför, men vi gjorde så. Dukarna som läggs i dag är nya ting. Vi la därför duken som den skulle, sedan läkt, på med sågspån och sedan takpapp sen la vi läkt och slingor och tegelsten. 
Inget tak kommer att läcka här i framtiden. Och det kommer att hålla för hård belastning av snö i framtiden. 
Märkligt nog får vi också mer snö i Norge än i Sverige. 
  När vi skulle köpa hus från Sverige var det lite utmaningar med byggkraven som skiljer sig mellan våra länder som vi inte tänkte på till att börja med. Men vi fick reda på det innan kontrakten var påskrivna. I Sverige ska det vara 120 cm i avstånd mellan takstolarna, i Norge 60. Men efter samtal med Rörvikshus så var detta fixat. Tyvärr så var det dock 120 mellan takstolarna när leveransen kom, det var ett fel som Rörvikshus gjorde men lyckligtvis kom fler takstolar snabbt på plats."
Budget
"Något vi inte tänkte på när vi gjorde vår budget var utgifterna för moms och förtullning. Men vi hade lagt undan en buffert på 300.000 så det gick bra och hamnade under gränsen för vår utgiftstak på 4.3 miljoner. 
  Ska du bygga ett hus och importera det se till att göra det via ett företag eller kanske byggherren kan göra det - så får du momsen tillbaka. 
Tomten vår kostade 900.000 kr, på det tillkom det markarbete - och det kan variera kraftigt i kostnad beroende på vad du vill ga gjort och vart du bor. 
Uppsättning av mur och plattsättning ingick i vårt totala pris och sköttes av vår byggherre. 
  Det enda som är annorlunda här i Norge än i Sverige (eller så är det vi som är så kräsna), är att vi önskade isolera grunden mer. Därför beställde vi 1 m djup stenfyllning i jorden och 120 cm utanför husets hörn. Då är vi iallafall säkra på att huset inte blir ödelagt av frost. I vanliga fall krävs bara 60 cm. 
I Sverige har man mer isolering i grunden än vad vi valde. Vi ville inte ha så hög grund, så den blev efter norsk standard."

Vi tackar för en verkligen ingående och intressant text och ev så kommer Merete att berätta mer i ett blogginlägg framöver. Spännande!


Inga kommentarer: