Instagram: @finahem
Mejl: info@unikau.semåndag 18 januari 2016

Välj din stil! Idag:KOLONIALSTILEN

"Kommer ni ha en sammanhängande stil i hela hemmet? Vilken stil ska ni isåfall ha?"
Så frågar mäklaren när hon ska värdera vårt husbygge. Hon förklarar att det faktiskt är så att om man håller sig till en och samma stil i hela sitt hus så ökar faktiskt värdet. Kan vara ett tips!
Förutom värdet på huset så håller vi faktiskt med om att ett hem med en och samma stil känns extra hemtrevligt och härligt. 
Vilken stil har du? Vet du ens vad den kallas? Kanske är det en liten mix. 
Kommer du kanske på att du har ett hem där stilarna faktiskt blandats hej vilt utan eftertanke och vill få en mer helhet men inte vet vilken stil du ska välja? 
Då är det här temat för dig. 
I vår egna jakt efter ville stil vi vill ha i vårt nybygge har vi kommit fram till en mix. Vi har tidigare faktiskt inte haft ett namn för den men har med lite efterforskning kommit fram till att det är en mix där nordisk design möter kolonial. Så idag tar vi just en titt på vad kolonialstilen egentligen är. 

Foto: sitzgruppe

Precis som det låter så härstammar stilen från varmare breddgrader; västindien, sydostasien och Afrika. Européerna som flyttade till kolonierna insåg att deras möbler och inredning inte riktigt klarade av fukt och värme och därefter tillverkades möbler i deras smak på plats och då med grövre trädslag. I Sverige kallas denna stil även för plantage-stilen. Mörka gedigna möbler möter vit omgivning.
Sängkläder, gardinkappor och plädar får gärna vara i tunt vitt tyg.
Takfläkten är en inredningsdetalj som ger pricken över i:et här. 
Djurmönster på mattor och kuddar får gärna flytta in. Djurhudar för den som vill ha det får också bo i ett hem med kolonialstil. 
Klaffstolar med vitt tyg eller lädersits passar bra och ger känsla av safari. Jordglobar och världskartor passar bra då den med kolonialstil ofta ses som berest och världsvan. 
Här finner vi kanske inte tulpaner eller orkidéer, men det koloniala hemmet är inte utan växter. Stora gröna växter i stora krukor får det gärna ges plats åt. 

Foto: wohnen

Foto: Aftonbladet

Är kolonialstilen något för dig?
Skriv gärna till oss om vad som tilltalar dig eller har du kanske redan ett hem i denna stil som du vill visa upp?
info@unikau.seInga kommentarer: